Poprawa jakości i trwałości owoców truskawki – zbiór porad i wskazówek

Na plantacjach truskawek uprawianych pod osłonami zbiory już się rozpoczęły. Truskawki uprawiane w otwartym polu wejdą w okres zbioru za kilka, może kilkanaście dni. Okres tuż przed i w trakcie zbioru owoców to czas, gdy plantatorzy muszą się zatroszczyć o jakość i trwałość owoców kierowanych przede wszystkim na rynek deserowy.
Ponieważ konsumenci będą oczekiwać wysokiej jakości, ale też trwałości owoców, to właśnie w tym momencie należy wybrać najlepsze rozwiązania dla wsparcia oraz poprawy jakości i trwałości pozbiorczej truskawek.
Poniżej przypominamy artykuły i materiały przygotowane w poprzednich sezonach dla plantatorów truskawek, mówiące właśnie o poprawie jakości i trwałości czerwonych owoców.

1. Nawożenie truskawek podczas owocowania

Na początku szczególnie zwracamy uwagę na to jak ważnymi pierwiastkami w budowie jakości są WAPŃ i KRZEM i na, że kluczowe jest pozakorzeniowe aplikowanie nawozów zawierających te dwa ważne składniki.
Jeśli masz pytania dotyczące zabiegów nawożenia dolistnego plantacji truskawek w czasie wzrostu i owocowania zapraszamy do KONTAKTU.
Wapno-Mix-Micro-nawoz-wapniowy-calfert

Potasil Plus Krzem nowy nawóz dolistny z wysoką zawartością krzemu

Nawóz ten zawiera dwa składniki pokarmowe: 3% azotu w formie amidowej, oraz aż 12 % potasu w rozpuszczalnego w wodzie. W nawozie dodatkowo znajduje się aż 20% krzemu – pierwiastka szczególnego, korzystnego i można powiedzieć niezbędnego w życiu roślin. Niektóre z nich takie jak skrzyp zawierają duże ilości krzemu, bo aż do 5% w suchej masie. Inne w tym powszechnie uprawiane rośliny krzemu z swoim składzie zawierają niewiele. Jednak krzem jest bardzo korzystnym pierwiastkiem wpływającym na szereg procesów i zjawisk fizjologicznych – poprawia odporność tkanek roślinnych na uszkodzenia mechaniczne, zwiększa odporność na stresy związane z stanowiskiem oraz przebiegiem warunków atmosferycznych.

Krzem wpływa na również na poprawę odporności roślin na niektóre patogeny i szkodniki. Długo można wyliczać korzyści płynące z aplikowania nawozów zawierających krzem w uprawach ogrodniczych. Ale najlepiej jest sięgnąć po sprawdzony nawóz krzemowy POTASIL PLUS KRZEM i samemu się przekonać co do skuteczności pozytywnego działania krzemu.

Chcesz 5% rabatu na nasze produkty?
Chcesz otrzymać 5% rabatu na zakup produktów Calferta, w sklepie wpolu.pl?
Szanujemy Twoją prywatność dlatego nie udostępnimy nikomu Twoich danych

Dlaczego warto nawozić truskawki krzemem?

  • Krzem stymuluje wytwarzanie włosków na dolnej stronie blaszki liściowej przez co szkodniki mają utrudniony dostęp do liścia (stosowanie krzemu może ograniczyć liczebność populacji przędziorka chmielowca)
  • Krzem zmniejsza transpirację roślin
  • Krzem redukuje wewnątrzkomórkowy stres, ponieważ przyczynia się do budowania naturalnej odporności.
  • Krzem zwiększa odporność roślin na przemarzanie (jeśli jest zastosowany odpowiednio wcześnie).
  • Krzem wpływa na poprawę jakości i wielkości plonu owoców.

Więcej na temat nawożenia krzemem w naszych artkułach:

Dlaczego warto stosować nawożenie krzemem

Dolistne nawożenie truskawek krzemem

Nawożenie dolistne truskawek krzemem. Dlaczego warto sięgać po krzem?

 2. Wsparcie truskawek w czasie upałów

Bardzo wysokie temperatury nie sprzyjają uprawom truskawek:

  • w okresie wysadzania truskawek z sadzonek typu frigo, bez nawadniania i przy temperaturach utrzymujących się powyżej 25 stopni rośliny może zwyczajnie uschnąć (jeśli nie zdążą się dobrze ukorzenić).
  • na pozostałych plantacjach, na których zbierane są owoce, może dojść do poparzeń oraz uszkodzenia powierzchni blaszki liściowej.

W oczekiwaniu na zbliżające się skrajne warunki należy zadbać o rośliny, przygotowując je na nowe okoliczności. Jak to zrobić? Podpowiadamy w poniższym artykule:

Ochrona truskawek w czasie upałów – Najlepsze rozwiązania CALFERT

3. Żywienie i biostymulacja truskawek w tunelach

Dbanie o jakość owoców

Konsumenci truskawek zwracają uwagę na ich jakość i przede wszystkim smak. Bardzo ważne jest również to by owoce miały wysoką trwałość już po ich zebraniu.

Aby bezpośrednio wpłynąć na poprawę jędrności owoców polecamy zabieg z wykorzystaniem produktu Wapno Mix Micro  (który zawiera chlorkową formę wapnia wzbogaconą manganem i cynkiem).

O stosowaniu krzemu pisaliśmy już wyżej – również dlatego, że ma on pozytywny wpływ na wydłużanie tzw. shelf-life truskawek. 

Więcej o tym w naszym artykule poniżej:

Podsumowanie żywienia i biostymulacji truskawek, w projekcie Truskawki w Tunelach.