AMINOVITAL
REKLAMA, link kierujący do sklepu internetowego www.wpolu.pl
Opis AMINOVITAL
AMINOVITAL jest organicznym nawozem dolistnym w formie płynnej, mającym zrównoważony pod kątem aminokwasów skład oraz zawierający wszystkie biologicznie aktywne L – alfa aminokwasy dostępne dla roślin. Produkt otrzymywany jest w procesie hydrolizy naturalnych białek. Dzięki szybkiej absorpcji przez liście i ułatwionemu transportowi w tkankach roślinnych, AMINOVITAL działa jako biostymulator podczas okresów związanych ze stresem biotycznym lub abiotycznym. Wolne aminokwasy zawarte w AMINOVITAL biorą udział w syntezie białek i w reakcjach enzymatycznych niezbędnych w rozwoju rośliny. Produkt ma właściwości poprawiające wydajność nawozów dolistnych i niektórych środków ochrony roślin.
Skład AMINOVITAL
Wolne aminokwasy: 24%
Aminokwasy ogółem: 40%
Azot ogółem: 7%
Materia organiczna: 54%
Charakterystyka AMINOVITAL
Stan skupienia: ciecz
Barwa: ciemnobursztynowa
Gęstość względna: 1,25 g/ml
pH w temp. 20°C : 5–7
Zalecenia stosowania i dawki nawozu z biostymulacją AminoVital
UPRAWA | TERMINY I ZALECENIA | DAWKA |
Jabłoń, Grusza | Wykonywać zabiegi od fazy zielonego pąka do kwitnienia, 2-3 zabiegi co 7-14 dni. | 2-3 l/ha |
Kolejne zabiegi wykonać po kwitnieniu, 2-3 razy co 7-10 dni oraz w czasie wzrostu i dojrzewania owoców. | 2-3 l/ha | |
Wiśnia,
Czereśnia, Śliwa |
Wykonywać zabiegi od fazy białego pąka do kwitnienia, 2-3 zabiegi co 7 dni. | 2-3 l/ha |
Kolejne zabiegi wykonać po kwitnieniu, 2-3 razy co 7-10 dni oraz w czasie wzrostu i dojrzewania owoców. | 2-3 l/ha | |
Truskawki | Pierwsze zabiegi wykonać na początku wegetacji, potem kolejno 2-3 zabiegi co 7-10 dni do okresu kwitnienia. | 2-3 l/ha |
Wykonać 2 zabiegi co 7-10 dni w czasie kwitnienia i tuż po kwitnieniu. | 1-2 l/ha | |
W czasie wzrostu i dojrzewania owoców wykonać 2-3 zabiegi co 7-10 dni. | 1-2 l/ha | |
Wykonać 2-3 zabiegi 14-21 dni po zbiorach owoców, szczególnie tuż po koszeniu liści. | 2-3 l/ha | |
Maliny | Pierwsze zabiegi wykonać po ruszeniu wegetacji, gdy pojawią się pierwsze młode w pełni wykształcone liście. | 2-3 l/ha |
Kolejne 2-3 zabiegi co 7-14 dni wykonywać w czasie intensywnego przyrostu pędów i liści. | 1-3 l/ha | |
Wykonać 1-2 zabiegi w czasie kwitnienia co 7-14 dni. | 1-3 l/ha | |
W przypadku malin odmian letnich wykonać 1-2 zabiegi po zbiorach owoców. | 2-3 l/ha | |
Borówka | Pierwsze zabiegi wykonać po ruszeniu wegetacji, gdy pojawią się pierwsze młode w pełni wykształcone liście. | 2-3 l/ha |
Wykonać 1-2 zabiegi w czasie kwitnienia co 7-14 dni. | 1-3 l/ha | |
Wykonać 2-3 zabiegi po kwitnieniu w czasie wzrostu i dojrzewania owoców. | 2-3 l/ha | |
Warzywa gruntowe | Pierwszy zabieg wykonać 7-14 dni po wschodach lub po posadzeniu rozsady na miejsce stałe. | 2-3 l/ha |
Kolejne zabiegi wykonywać w czasie intensywnego przyrostu masy roślinnej. | 2-3 l/ha | |
W razie problemów we wzroście roślin lub w czasie wystąpienia stresu wykonać zabieg i powtórzyć po 7-14 dniach. | 2-3 l/ha | |
Zboża, rzepak | W przypadku uprawy ozimin wykonać pierwszy zabieg 14-21 dni po wschodzie i powtórzyć po 14 dniach. | 0,5-2 l/ha |
Wiosną po ruszeniu wegetacji lub 14 dni po wschodzie wykonać 2-3 zabiegi. | 0,5-2 l/ha | |
Wykonać 2-3 zabiegi w czasie intensywnego przyrostu. | 1-3 l/ha | |
Ziemniak | Pierwszy zabieg wykonać 7-14 dni po wschodach. | 1-3 l/ha |
Kolejne 2-4 zabiegi co 7-14 dni w czasie intensywnego przyrastania masy zielonej. | 1-3 l/ha |