Opis OPTYMAL FILM
to innowacyjny adiuwant do łącznego stosowania ze środkami ochrony roślin, nawozami dolistnymi, regulatorami wzrostu i biostymulatorami. OPTYMAL FILM korzystnie modyfikuje ciecz roboczą, zwiększając skuteczność wykonywanych zabiegów i wydłużając działanie aplikowanych substancji. Poprawia przyleganie cieczy roboczej do powierzchni liści (więcej substancji pozostaje na roślinie), dzięki czemu ciecz jest mniej podatna na znoszenie przez wiatr i spłukiwanie przez deszcz.
- Ogranicza znoszenia kropel przez podmuchy wiatru i zmywanie substancji aktywnych z powierzchni
rośliny - Przedłuża i ułatwia wnikanie substancji do wnętrza tkanek roślinnych
- Tworzy ochronną warstwę na owocach ograniczając ich pękanie
- Przyczynia się do lepszego wykorzystania przez roślinę składników pokarmowych aplikowanych
w zabiegach dolistnych - Zwiększa przylegania cieczy roboczej do powierzchni rośliny
Jak stosować dobry adiuwant OPTYMAL FILM
- OPTYMAL FILM to jeden adiuwant o szerokich możliwościach, poprawiający skuteczność zabiegów ochrony roślin.
- Poprawia przyczepność cieczy roboczej i zapobiega zmywaniu substancji aktywnej z powierzchni rośliny.
- Zapobiega szybkiemu odparowaniu wody, dzięki czemu składniki pokarmowe są dłużej dostępne dla rośliny.
- Ogranicza znoszenia kropel cieczy roboczej przez podmuchy wiatru.
- Przedłuża działanie i ułatwia wnikanie substancji do wnętrza tkanek roślinnych.
- Zapobiega spływaniu cieczy roboczej z powierzchni rośliny.
Skład OPTYMAL FILM
Oligomery terpenowe: 96,3%
(w 100% pochodzenia roślinnego)
Charakterystyka OPTYMAL FILM
Stan skupienia: ciecz
Zalecenia stosowania i dawki adiuwanta OPTYMAL FILM
STOSOWANIE | DAWKI |
Do środków ochrony roślin, nawozów dolistnych, biostymulatorów i regulatorów wzrostu we wszystkich uprawach jagodowych, sadowniczych, warzywniczych i rolniczych. | 200 ml na każde 100 l wody (do 400 litrów woda na ha) 100 ml na każde 100 l wody (powyżej 500 litrów woda na ha) |
Ograniczenie transpiracji młodych roślin zaraz po wysadzeniu rozsady na miejsce stałe. | 200-400 ml na każde 10 l wody |
Ograniczenie pękania owoców czereśni i wiśni. Zabieg wykonać, gdy owoc osiągnie już swoją wielkość, ale przed procesem wybarwiania. | 2-4 l na każde 100 l wody, po upływie 7 i 14 dni zabieg należy powtórzyć |