Potasil Plus Krzem

POTASIL PLUS KRZEM to płynny nawóz zawierający dwa ważne składniki pokarmowe: azot w postaci amidowej oraz potas rozpuszczalny w wodzie. Nawóz ten zawiera również wysoką zawartość krzemu w formie kwasu ortokrzemowego, który korzystnie wpływa na wzrost i rozwój roślin uprawnych. Dzięki wysokiej zawartości krzemu rośliny korzystnie reagują na żywienie składnikami zawartymi w nawozie POTASIL PLUS KRZEM. Stosowany regularnie w czasie wegetacji wzmacnia mechanicznie zewnętrzną warstwę woskową, epidermę oraz zmniejsza transpirację. Rośliny dobrze odżywione potasem i krzemem wykazują zwiększoną tolerancję na warunki stresowe takie jak susza, intensywne nasłonecznienie, wpływ wysokich lub niskich temperatur. Nawóz podwyższa odporność na infekcje ze strony patogenów oraz wzmacnia tkanki
utrudniając żerowanie niektórych szkodników. POTASIL PLUS KRZEM stosowany w czasie wzrostu, dojrzewania i zbioru owoców poprawia jakość, smak oraz trwałość pozbiorczą owoców. Zawarte w nawozie składniki poprawiają odporność roślin i ich owoców na uszkodzenia mechaniczne.

Korzyści ze stosowania nawozów krzemowych



  • Krzem stymuluje wytwarzanie włosków na dolnej stronie blaszki liściowej. Utrudnia to fizyczny dostęp szkodników do liścia. Dlatego Krzem może wpływać na liczebność populacji przędziorka chmielowca w uprawie truskawce.

  • Krzem ogranicza transpirację roślin.

  • Krzem redukuje wewnątrzkomórkowy stres, ponieważ bierze udział w powstawaniu naturalnej odporności.

  • Krzem wzmacnia odporność roślin na przemarzanie, jeśli jest zastosowany odpowiednio wcześnie.

  • Krzem wpływa na poprawę jakości i wielkości plonu owoców.


 

Skład



Azot całkowity:  3%
Azot amidowy:  3%
Potas (K2O) rozpuszczalny w wodzie:  12%
Krzem ( SiO2 ):  20%


Charakterystyka


Stan skupienia:  ciecz
Barwa:  ciemnobursztynowa
Gęstość względna:  1,30–1,35 g/ml


Dostępne opakowania


5L   20L 


Tabela mieszania

        ZALECENIA STOSOWANIA

UprawaTermin stosowaniaDawka w l na ha
Jabłoń, GruszaPierwsze 2-3 zabiegi wykonać od fazy mysiego ucha, do kwitnienia co 7 dni.

Kolejne zabiegi 3-5 wykonać w czasie wzrostu i dojrzewania owoców co 7-14 dni.

2-3 l/ha
Wiśnia,

Czereśnia, Śliwa

Pierwszy zabieg wykonać w fazie balona,

2-3 zabiegi po kwitnieniu, oraz 1-2 zabiegi pomiędzy poszczególnymi zbiorami owoców.

2-3 l/ha
TruskawkaPierwsze 2-3 zabiegi co 7 dni wykonać od początku wegetacji do kwitnienia. Kolejne

zabiegi wykonywać po kwitnieniu do końca zbioru owoców. Wykonać 1-2 zabiegi po zbiorach owoców, co 14-21 dni.

2-3 l/ha
Malina letniaPierwsze 2-3 zabiegi co 7-14 dni wykonywać w czasie od ruszenia wegetacji do kwitnienia.

Kolejne 3-5 zabiegi wykonać po kwitnieniu w czasie dojrzewania owoców. Wykonać 2-3 zabiegi po zbiorach owoców, co 14-21 dni.

2-3 l/ha
Malina powtarzająca owocowanieWykonać 3-5 zabiegów co 10-20 dni w czasie intensywnego przyrostu pędów jednorocznych.

Kolejne 2-4 zabiegi co 7-14 dni wykonać po kwitnieniu owoców aż do końca zbioru.

2-3 l/ha
Borówka wysokaPierwsze 2-3 zabiegi co 7-14 dni wykonać od ruszenia wegetacji do kwitnienia, kolejne 3-5

zabiegów wykonywać od końca kwitnienia

do końca zbioru owoców

2-3 l/ha
Warzywa kapustne2-3 zabiegi co 7-14 dni w czasie intensywnego przyrostu masy liściowej. Kolejne 1-2 zabiegi wykonać 20 i 10 dni przed planowanym zbiorem.2-3 l/ha
Pomidor Papryka Ogórek w poluPierwsze 2-3 zabieg wykonywać w czasie intensywnego wzrostu łodygi i liści, kolejne

3-5 zabiegi wykonać w czasie wzrostu i dojrzewania owoców.

2-3 l/ha
Cebula

Por

Wykonać 2-3 zabiegi w czasie intensywnego przyrostu masy liściowej.1-2 l/ha
Burak cukrowyPierwszy zabieg wykonać przed zwarciem międzyrzędzi i powtórzyć 2-3 razy co 10-14 dni.1-2 l/ha
ZbożaPierwszy zabieg wykonać w czasie intensywnego wzrostu, kolejny w fazie liścia flagowego.0,5-1,5 l/ha
RzepakPierwszy zabieg wykonać jesienią, kolejne 2-3 wiosną przed kwitnieniem.1-2 l/ha
KukurydzaWykonać 2-3 zabiegi w fazie 4-8 liści.0,5- 2 l/ha