O dolistnym nawożeniu krzemem mówi się bardzo dużo, wręcz zachęcając plantatorów do regularnego sięgania, po dobre, płynne nawozy krzemowe. Krzem może być aplikowany w wielu uprawach, nie tylko jagodowych, ale też sadowniczych, warzywniczych w uprawie kwiatu, czy typowych roślin rolniczych. Krzem jest związkiem naturalnie występującym w skorupie ziemskiej, z krzemem spotykamy się codziennie. Gdyż znajduje zastosowanie w prawie wszystkich dziedzinach i branżach. Krzem jest również dostępny w formie płynnego nawozu, który należy aplikować w zabiegach poza korzeniowych w uprawie roślin. Dzięki regularnym zabiegom nawozami krzemowymi. Tworzy się warstwa krzemionki, pomiędzy tkankami okrywającymi epidermy i kutikuli. Dzięki temu zwiększa się odporność roślin, na żerowanie szkodników oraz patogeny mają trudniej infekować bardziej wysyconą krzemem tkankę. Krzem idealnie sprawdzi się w produkcji owoców wysokiej jakości i poprawi trwałość po zbiorczą. Regularne zabiegi nawozami krzemowymi poprawiają trwałość i jakość owoców truskawki, dlatego nawozy krzemowe na plantacji powinny być aplikowane regularnie. Aby skorzystać z wielkiego dobrodziejstwa krzemu, należy sięgnąć po dobry nawóz krzemowy. Takim rozwiązaniem skutecznym i tanim, jest nawóz POTASIL PLUS KRZEM.

Dlaczego obok aplikacji krzemu nie można przejść obojętnie?

Po pierwsze, jest to produkt płynny, wygodny w użyciu.

Po drugie, zawiera 20 procent krzemu w przeliczaniu na dwutlenek krzemu.

Po trzecie, w produkcie znajdują się monomery kwasu orot krzemowego.

Po czwarte, krzem w POTASIL PLUS KRZEM występuje w obecności potasu i małej ilości azotu mocznikowego.

Po piąte POTASIL PLUS KRZEM to bardzo tani zabieg, przy dawce 2,5 l/ha to koszt 62,5 zł brutto.

 

Zapraszam do obejrzenia materiału wideo, w którym dokładniej omówione są korzyści z regularnej aplikacji krzemu.

 

Poniżej przedstawione są korzyści, płynące z regularnego stosowania krzemu. Warto kliknąć w obrazek, aby zapoznać się ze szczegółowymi informacjami.

 

Dlaczego warto stosować nawożenie krzemem