Krzem w ochronie roślin przed szkodnikami – skuteczność, działanie, zalecenia

Współczesna ochrona roślin to nie tylko walka z chorobami i szkodnikami, ale przede wszystkim budowanie naturalnej odporności roślin na zagrożenia biotyczne i abiotyczne. Jednym z kluczowych pierwiastków wspierających ten proces jest krzem, który zyskuje coraz większe uznanie wśród profesjonalnych ogrodników i producentów owoców. W tym kontekście warto przyjrzeć się działaniu nawozu Potasil Plus Krzem, który łączy krzem z potasem i azotem amidowym w płynnej, wygodnej formulacji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo ↓

 

Jak krzem wspomaga roślinę w walce ze szkodnikami?

Krzem zawarty w nawozie Potasil Plus Krzem występuje w formie kwasu ortokrzemowego, czyli postaci łatwo przyswajalnej dla roślin. Regularna aplikacja dolistna tego produktu prowadzi do wysycenia komórek roślinnych krzemionką, co przekłada się na fizyczne wzmocnienie struktury ich tkanek.

Na poziomie fizjologicznym krzem:

  • stymuluje wytwarzanie włosków (trichomów) na spodniej stronie liści, utrudniając szkodnikom kontakt z powierzchnią rośliny,
  • zagęszcza i usztywnia komórki epidermy, tworząc mechaniczną barierę dla aparatów gębowych owadów ssących i kłująco-ssących,
  • ogranicza transpirację, co zmniejsza stres wodny i poprawia ogólną kondycję rośliny, czyniąc ją mniej atrakcyjną dla szkodników.

Krzem w ochronie roślin – wpływ na konkretne grupy szkodników

Choć krzem nie działa bezpośrednio na szkodniki, to jednak rośliny nim wysycone są trudniej dostępne dla niektórych gatunków, np. przędziorków. Potwierdzają to badania prowadzone przy współpracy z prof. Zbigniewem Jaroszem (Doradca Jagodowy). Wykazały one, że regularne stosowanie preparatu Potasil Plus Krzem skutecznie ograniczało liczebność przędziorka na liściach truskawki. Dodatkowo zaobserwowano zmniejszoną aktywność innych szkodników, jak chociażby mszyc czy wciornastków.

Dzieje się tak ze względu na usztywnienie tkanek roślinnych przez krzemionkę oraz włoski, które ograniczają dostęp do powierzchni żerowania. W takich warunkach przędziorki nie są w stanie skutecznie się przebić przez tkanki i ich populacja ulega – mówiąc kolokwialnie – zagłodzeniu.

 

wykres-krzem w ochornie roślin - ograniczanie przedziorka
Wpływ preparatu Potasil Plus Krzem na liczbę ruchomych form przędziorka na liściu truskawki

Efekty nawożenia krzemem potwierdzone w praktyce

Powyższe dane zdają się potwierdzać sami praktycy. Mianowicie na jednej z plantacji objętych programem stosowania Potasil Plus Krzem zauważono znaczne ograniczenie przędziorka w uprawach pod osłonami. Efekt był taki, że poza podstawowym programem wiosennych zabiegów akarycydowych, później w ciągu sezonu nie było potrzeby zwalczania tego szkodnika. Plantatorzy zauważyli również zmniejszoną obecność mszyc na liściach i młodych przyrostach.

Warto wiedzieć, że młode osobniki mszyc mają ograniczoną możliwość przemieszczania się na inne rośliny. Tym samym przy utrudnionej możliwości wkucia się w tkankę rośliny żywicielskiej taka mszyca po prostu zamiera. Podobnie jest z wciornastkami. Jeśli chodzi o zmieniki, to ich budowa charakteryzuje się silniejszym aparatem kłująco-ssącym, którym łatwiej jest przebić się przez tkankę wzmocnioną krzemem. Jednakże część osobników może zniechęcać się do żerowania na takich roślinach, zwłaszcza jeśli w pobliżu będzie łatwiej dostępny pokarm (inna uprawa czy chwasty).

Doskonałej-jakosci-nawoz-krzemowy-potasil-plus-krzem
Regularne stosowanie krzemu dolistnie co 7–14 dni wzmacnia rośliny, ogranicza presję szkodników i poprawia jakość plonów

Potasil Plus Krzem – dodatkowe korzyści

Połączenie krzemu (20% w przeliczeniu na SiO₂) z potasem (12% w przeliczeniu na K₂O) i azotem amidowym czyni Potasil Plus Krzem produktem wszechstronnym. Regularne stosowanie dolistne co 7–14 dni w dawce 0,5–3 l/ha:

  • wspiera rośliny w krytycznych momentach sezonu (susza, przymrozki, intensywne nasłonecznienie),
  • zmniejsza presję szkodników,
  • poprawia jakość i wartość handlową plonów,
  • ogranicza potrzebę chemicznych zabiegów ochronnych.

Efektem jest nie tylko ograniczenie strat, ale też wyższa jakość i trwałość pozbiorcza owoców – zwłaszcza tak delikatnych, jak truskawki, maliny czy borówki. Owoce zyskują na jędrności, są mniej podatne na uszkodzenia mechaniczne i dłużej utrzymują świeżość (dłuższy shelf life).

Podsumowując, Potasil Plus Krzem to nie tylko nawóz, lecz także skuteczne narzędzie, które doskonale wpisuje się w strategię nowoczesnej, bezpiecznej ochrony roślin.

Potasil-Plus-Krzem-jakosc-owocow-truskawki
Jedną z korzyści stosowania produktu Potasil Plus Krzem jest poprawa jakości owoców i wydłużenie ich trwałości pozbiorczej – owoce są jędrniejsze, mniej podatne na uszkodzenia i dłużej zachowują świeżość

Chcesz kupić nasz produkt? Kliknij w opakowanie:

Potasil Plus Krzem