1. Analizy gleby, wody i liści – mogą być źródłem oszczędności w żywieniu naszych roślin. Część 1.
Kliknij i posłuchaj pierwszego odcinka podcastu, Calfert o Uprawie w Twojej ulubionej aplikacji podcastowej;
3…2…1… Start! Podcast Calfert o Uprawie właśnie startuje, a to jest pierwszy odcinek. W którym poruszymy zagadnienia związane z chemiczną analizą gleby, liści i wody. Nawet jeśli tematyka ta Ci jest dość dobrze znana, wykonujesz analizy regularnie. Teraz zachęcamy, abyś przez chwile z nami został. Ponieważ w kolejnych odcinkach będziemy nawiązywać i poruszać kwestie związane z analizami. Gdy omawiać będziemy zagadnienia związane z wapnowaniem, regulacja odczynu czy fertygacją. W tych wszystkich aspektach analiza gleby, wody czy liści może być źródłem poważnych oszczędności albo i nie. Właśnie dlatego warto robić regularnie analizy, aby widzieć, jakie pierwiastki i w jakiej ilości rośliny mają do dyspozycji w glebie. Jakie składniki wprowadzamy wraz z wodą używaną do podlewania roślin czy fertygacji. Oraz dlaczego warto regularnie wykonywać analizy liści i kiedy to robić najlepiej. Zapraszamy na naszą stronę www.calfert.pl, na której znajdziesz przygotowane materiały, linki z danymi kontaktowymi do OSChR, oraz materiały i dodatkowe informacje, jakie dla Ciebie przygotowaliśmy. Jeśli masz pytania, chciałbyś przedyskutować twoje wątpliwości lub zasugerować temat kolejnego odcinka to kliknij link, ZADAJ PYTANIE i wypełnij formularz.
Jeśli słuchasz lub czytasz ten materiał w październiku, lub listopadzie 2022 roku. To zachęcamy do wypełnienia ankiety i podzielenia się odpowiedzią na pytanie. Co sprawia Ci największy problem w uprawie? Dzięki udzielonym odpowiedzią będziemy mogli przygotowywać jeszcze lepszy i bardziej dopasowany do Twoich potrzeb podcast Calfert o Uprawie. Już teraz kliknij link i wypełnij ANKIETĘ. Za co bardzo Serdecznie Dziękujemy.
[optin-cat id=75273]
Dlaczego warto wykonywać analizy, gleby, wody czy liści?
Najkrótsza odpowiedź na to pytanie brzmi, aby uzyskać aktualną wiedzę o stanie uprawy. Czyli o stanie odżywienia roślin, potrzebach uzupełnienia składników pokarmowych w glebie oraz jak prawidłowo przygotować pożywkę do fertygacji. Bez tej wiedzy o zawartości składników i parametrach wody czy gleby można popełnić błędy. Częściowo w diagnostyce oceny odżywienia roślin, możemy posługiwać się metodą wizualną. Pomocna jest ona doświadczonym plantatorom o wprawnym oku, na podstawie metody wizualnej możemy oceniać deficyty poszczególnych składników pokarmowych. Metoda wizualna nie da nam odpowiedzi o nadmiarze danego składnika pokarmowego. Jeśli nie mamy aktualnych wyników analizy gleby czy liści, to albo prowadzimy odżywienie roślin w sposób nie dostateczny, albo wprowadzamy żywienie luksusowe. Niedostateczne żywienie odbije się na kondycji roślin i będzie maiło przełożenie na jakość i wielkość plonu naszych roślin. Żywienie luksusowe w momencie wysokich cen nawozów i środków produkcji jest ekonomicznie nieuzasadnione.
Jak często wykonywać analizy gleby?
Analizę gleby należy wykonać najlepiej dwa razy w sezonie, pierwsze próbki do analizy pobieramy wiosną pod koniec lutego lub na początku marca, gdy gleba jest rozmarznięta i nie zalega nadmiar wody na jej powierzchni. Przygotowanie analizy gleby na progu wegetacji określa zasobność gleby w składniki pokarmowe po okresie zimowym, dzięki temu możemy zaplanować precyzyjne nawożenie plantacji w sezonie wegetacyjnym. Drugim istotnym momentem, gdy należy pobrać próbki i wykonać analizy to czas po zbiorach owoców. Gdy pozostawiamy plantację na kolejny sezon wegetacyjny, a rośliny niebawem zaczną zawiązywać pąki kwiatowe na kolejny sezon. Aby proces inicjacji pąków przebiegał prawidłowo, aby zaplanować odpowiednie żywienie naszych roślin w okresie późnego lata i jesieni. Wykonujemy analizy gleby, na podstawie których opracowujemy jesienny harmonogram nawożenia roślin. Warto również wykonywać analizy liści, na początku kwitnienia, aby sprawdzić stan odżywienia na progu najważniejszego procesu, jakim jest kwitnienie i zawiązywanie owoców. A drugą analizę liści należy wykonać również po zbiorach owoców, aby zapewnić optymalną ilość składników na okres wiązania pąków na rok przyszły. Wykonując analizy liści we wskazanych momentach, mamy szansę na wykonanie pewnych konkret w żywieniu roślin, aby dostarczyć rośliną to czego potrzebują przed ważnymi plonotwórczymi momentami. W przypadku borówki liście pobieramy do analizy, gdy pierwsze z nich są w pełni wykształcone.
Pobieranie próbek do analiz gleby, tak aby nie popełnić błędów.
Pobierając próbki do analizy nalży, przeprowadzać ten proces staranie i dbale, aby w czasie pobierania próbek czy ich opisywania nie popełniać błędów. Ponieważ najwięcej błędów jest właśnie popełnianych w czasie opisywania czy pobierania próbek. A błędnie opisane czy pobrane próbki oddziaływać będą na wyniki co skutkować może popełnionymi błędami w czasie przygotowania rekomendacji nawozowych lub samego nawożenia. Próbka gleby przekazana do analizy musi być reprezentatywna, pobrana z wielu miejsc z kwatery (około 10-20), z głębokości ok. 20 cm w przypadku roślin jagodowych. Z tych małych próbek robi się próbkę zbiorczą, z danej kwatery opisuje i wysyła do OSChR. Jeśli pole, na którym uprawiamy rośliny jest pochylone, lub występują duże zróżnicowania typu i rodzaju gleby, to próbki trzeba z takich miejsc pobierać osobne i osobno oznaczać, aby ustalać nawożenie z uwzględnieniem zmiennych glebowych czy terenowych. Jeśli posiadamy pole o powierzchni jednego hektara, na którym posadziliśmy pięć różnych odmian truskawek. To pole takie należy podzielić na pięć kwater względem każdej uprawianej odmiany i dla każdej kwatery-odmiany pobrać osobną próbkę gleby do analizy. Jedna próbka z jednego hektara jest pobrana prawidłowo, jeśli uprawiamy ta samą roślinne, tej samej odmiany, teren jest wyrównany a gleba nie wykazuje ziemności. W każdym innym przypadku nawet jeden kawałek pola dzielimy na kwatery, z której pobieramy osobne próbki do analizy gleby. Próbkę jakom pobieramy i wysyłamy do laboratorium powinna mieć masę około 0,5 kg. Przygotowane i opisane próbki, do których dołączamy informacje o uprawie oraz dane kontaktowe, wysyłamy kurierem do jednej z 17 OSChR adresy znajdują się pod linkiem https://www.schr.gov.pl/index.php?c=page&id=31 Przed nadaniem paczki, możemy zadzwonić do wybranej stacji i zapytać o czas realizacji oraz dopytać o szczegóły zlecenia lub zapłaty za wykonanie analizy gleby. Pracownik OSChR zapyta jakom metodą chcemy, aby została wykonana, chemiczna analiza gleby lub zapyta o szczegóły uprawy. Jeśli podamy ze uprawiamy truskawki lub maliny, to zostanie przeprowadzana analiza gleby metodą sadowniczą. W której oznaczane są zawartości w glebie potasu, fosforu i magnezu, a jak podają dane literaturowe wyniki te mogą się wahać w jedną lub drugą stronę od 30 nawet do 60%. Metoda ta wykorzystuje dość agresywny płyn ekstrakcyjny w czasie analizy, który pokazuje całkowitą zawartość pierwiastka w glebie, a nie ta rozpuszczalną w wodzie i dostępną dla rośliny. Zachęcamy plantatorów do wykonywania analizy gleby metodą ogrodniczą inaczej zwaną uniwersalną, taką jak wykorzystuje się w przypadku analizy gleby w uprawie warzyw. W analizie ogrodniczej określana są dostępne dla roślin składniki pokarmowe zaś zakres analityczny jest większy niż w metodzie sadowniczej, gdyż oznaczane są zawartości w glebie azotu, fosforu, potasu, magnezu, wapnia czasem choru, sodu oraz pH w H2O, oraz zasolenie.
Analiza wody używanej do podlewania i fertygacji roślin.
Jeśli na plantacji do podlewania roślin używamy wody oraz służy ona nam do sporządzania pożywek nawozowych do fertygacji. To analiza wody również powinna być przeprowadzona. Pobieramy około 0,5-1 litra wody do czystej butelki i wysyłamy do OSChR, zlecając analizę w wodzie pH, EC, HCO3–, azotu, fosforu, potasu, magnezu, siarczanów, wapnia, żelaza, cynku, boru, molibdenu, manganu i miedzi, a także chloru i sodu. Wiedza o tym, co w wodzie się znajduje może być źródłem poważnych wydatków lub dużych oszczędności. Wszystko jest uzależnione, w jakiej ilości w wodzie znajdują się składniki pokarmowe, ponieważ zawarte w wodzie mogą być pobrane przez rośliny. Podstawowymi parametrami wody są jej odczyn wyrażony w skali pH oraz zawartość wodorowęglanów HCO3– jest to bufor wody. Bardzo ważnym parametrem jest EC określającym ogólne stężenie jonów w wodzie.
Co jest potrzebne aby opracować zalecenia nawozowe?
Aby opracować pożywkę do fertygacji truskawek, potrzebujemy analiz gleby lub podłoża, omawianych analiz wody, oraz informacji o plantacji. Aby dopasować skład pożywki do aktualnej sytuacji. Warto, aby każdy plantator, który prowadzi podlewanie roślin a wraz z nią fertygacją był zapatrzony w proste urządzenia jakim jest pH metr oraz konduktometr. Takie urządzanie nie drogo można nabyć w sklepie internetowym wpolu.pl linki do pH metru oraz konduktometru. Dzięki tym kieszonkowym urządzeniom sprawnie i szybko w czasie fertygacji sprawdzimy podstawowe parametry pożywki.
Około 31 minuty podcastu, Jarek wspomina o grafikach, obrazujących pobieranie poszczególnych pierwiastków z gleby w zależności od odczynu. Poniżej prezentujemy ten graf.
Szanowny Słuchaczu naszego podcastu Calfert o Uprawie. Nagranie tego odcinka wyszło dość długie i zajęło około jednej godziny. Dlatego postanowiliśmy podzielić rozmowę o analizach gleby, wody i liści na dwie części. Część druga tej rozmowy jest to wysłuchania w odcinku nr 2 podcastu Calfert o Uprawie. Do której wysłuchania to części już teraz Serdecznie Zachęcamy.
2. Analizy gleby, wody i liści – mogą być źródłem oszczędności w żywieniu naszych roślin. Część 2
Bardzo prosimy podziel się tym podcastem Calfert o Uprawie, że swoimi znajomymi plantatorami, sadownikami lub warzywnikami. Za każdą recenzję, komentarz i polecenie Bardzo Serdecznie Dziękujemy za Twoją uwagę.
Do usłyszenia w kolejnym odcinku podcastu Calfert o Uprawie!
Zapraszają: Jarosław Barszczewski oraz Albert Zwierzyński.
Music and Sound effects obtained from https://www.zapsplat.com