Jakie zabiegi dolistne wykonywać w okresie owocowania malin?
W uprawie deserowych owoców maliny jakość i trwałość to niezwykle ważne parametry. Kierując owoce do sprzedaży, powinniśmy znać wymagania naszych odbiorców. Dzięki temu będziemy w stanie osiągać odpowiednie parametry jakościowe owoców poprzez różne zabiegi agrotechniczne na naszej plantacji.
W przypadku maliny jednym z najważniejszych aspektów jest jędrność i trwałość pozbiorcza, czyli shelflife. W okresie, gdy owoce dojrzewają, rekomenduję wykonanie zabiegów nawożenia dolistnego, aby trwałość, jakość i jędrność owoców maliny była jak najlepsza. Do tego celu kluczowe będą dwa pierwiastki: krzem i wapń.
KRZEM
Buduje ochronną warstewkę pomiędzy tkankami okrywającymi, epidermą a kutikulą, dzięki czemu zwiększa odporność owoców maliny na uszkodzenia mechaniczne powstałe w czasie zbioru, takie jak odgniecenia. Owoce zachowują jędrność i trwałość na dłuższy okres. Krzem znajdziecie Państwo w nawozie dolistnym Potasil Plus Krzem, zawierający, 2 pierwiastki niezbędne dla rozwoju roślin, czyli potas i azot, a także bardzo wysoką zawartość krzemu, bo aż 20% w przeliczeniu na SiO2. Dzięki potasowi, którego zawartość w Potasil Plus Krzem to 12%, owoce są większe i słodsze.
Stosując więc jeden produkt, możemy osiągać kilka korzyści. Potasil Plus Krzem stosujemy w dawce 2-3 litry na hektar. Zaleca się w zabiegach nawożenia dolistnego stosowanie nawozu regularnie, co około 10 dni.
WAPŃ
Do aplikacji wapnia drogą pozakorzeniową poprzez opryskiwanie roślin, w firmie Calfert dostępny jest produkt Wapno Mix Micro. Zawiera 15% wapnia, cynk, mangan oraz dodatki organiczne, które poprawiają pobieranie, transport i metabolizm wapnia, aby mógł trafić tam, gdzie jest najbardziej potrzebny. Wapń poprawia jędrność, trwałość i jakość owoców. Wapno Mix Micro jest niedrogim rozwiązaniem niezawierającym w swoim składzie azotu. Rekomendujemy jego regularne stosowanie w dawce od 3 do 6 litrów na hektar. Należy pamiętać o tym, aby zarówno owoce, które za chwilę będziemy zbierać, jak i owoce dojrzewające, były dobrze wysycone wapnem.
Podsumowując, chciałbym zwrócić na jakość i jędrność owoców, a co za tym idzie, regularne podawanie dwóch bardzo ważnych pierwiastków, krzemu i wapnia.
Jeśli macie Państwo jakiekolwiek pytania zapraszamy do zakładki kontakt, gdzie znajdziecie numery telefonów do naszych ekspertów.
Odpowiemy na wszystkie Wasze pytania!
[optin-cat id=75273]
Zapraszamy do obejrzenia materiału wideo, na temat jakości i trwałości owoców maliny: