Potasil Plus Krzem

POTASIL PLUS KRZEM to płynny nawóz zawierający dwa ważne składniki pokarmowe: azot w postaci amidowej oraz potas rozpuszczalny w wodzie. Nawóz ten zawiera również wysoką zawartość krzemu w formie kwasu ortokrzemowego, który korzystnie wpływa na wzrost i rozwój roślin uprawnych. Dzięki wysokiej zawartości krzemu rośliny korzystnie reagują na żywienie składnikami zawartymi w nawozie POTASIL PLUS KRZEM. Stosowany regularnie w czasie wegetacji wzmacnia mechanicznie zewnętrzną warstwę woskową, epidermę oraz zmniejsza transpirację. Rośliny dobrze odżywione potasem i krzemem wykazują zwiększoną tolerancję na warunki stresowe takie jak susza, intensywne nasłonecznienie, wpływ wysokich lub niskich temperatur. Nawóz podwyższa odporność na infekcje ze strony patogenów oraz wzmacnia tkanki
utrudniając żerowanie niektórych szkodników. POTASIL PLUS KRZEM stosowany w czasie wzrostu, dojrzewania i zbioru owoców poprawia jakość, smak oraz trwałość pozbiorczą owoców. Zawarte w nawozie składniki poprawiają odporność roślin i ich owoców na uszkodzenia mechaniczne.

Skład



Azot całkowity: 3%
Azot amidowy: 3%
Potas (K2O) rozpuszczalny w wodzie: 12%
Krzem ( SiO2 ):  20%


Charakterystyka


Stan skupienia: ciecz
Barwa: ciemnobursztynowa
Gęstość względna:  1,30–1,35 g/ml

Dostępne opakowania


 5L   20L 


Uprawa Termin stosowania Dawka w l na ha
Jabłoń, Grusza Pierwsze 2-3 zabiegi wykonać od fazy mysiego ucha, do kwitnienia co 7 dni.

Kolejne zabiegi 3-5 wykonać w czasie wzrostu i dojrzewania owoców co 7-14 dni.

2-3 l/ha
Wiśnia,

Czereśnia, Śliwa

Pierwszy zabieg wykonać w fazie balona,

2-3 zabiegi po kwitnieniu, oraz 1-2 zabiegi pomiędzy poszczególnymi zbiorami owoców.

2-3 l/ha
Truskawka Pierwsze 2-3 zabiegi co 7 dni wykonać od początku wegetacji do kwitnienia. Kolejne

zabiegi wykonywać po kwitnieniu do końca zbioru owoców. Wykonać 1-2 zabiegi po zbiorach owoców, co 14-21 dni.

2-3 l/ha
Malina letnia Pierwsze 2-3 zabiegi co 7-14 dni wykonywać w czasie od ruszenia wegetacji do kwitnienia.

Kolejne 3-5 zabiegi wykonać po kwitnieniu w czasie dojrzewania owoców. Wykonać 2-3 zabiegi po zbiorach owoców, co 14-21 dni.

2-3 l/ha
Malina powtarzająca owocowanie Wykonać 3-5 zabiegów co 10-20 dni w czasie intensywnego przyrostu pędów jednorocznych.

Kolejne 2-4 zabiegi co 7-14 dni wykonać po kwitnieniu owoców aż do końca zbioru.

2-3 l/ha
Borówka wysoka Pierwsze 2-3 zabiegi co 7-14 dni wykonać od ruszenia wegetacji do kwitnienia, kolejne 3-5

zabiegów wykonywać od końca kwitnienia

do końca zbioru owoców

2-3 l/ha
Warzywa kapustne 2-3 zabiegi co 7-14 dni w czasie intensywnego przyrostu masy liściowej. Kolejne 1-2 zabiegi wykonać 20 i 10 dni przed planowanym zbiorem. 2-3 l/ha
Pomidor Papryka Ogórek w polu Pierwsze 2-3 zabieg wykonywać w czasie intensywnego wzrostu łodygi i liści, kolejne

3-5 zabiegi wykonać w czasie wzrostu i dojrzewania owoców.

2-3 l/ha
Cebula

Por

Wykonać 2-3 zabiegi w czasie intensywnego przyrostu masy liściowej. 1-2 l/ha
Burak cukrowy Pierwszy zabieg wykonać przed zwarciem międzyrzędzi i powtórzyć 2-3 razy co 10-14 dni. 1-2 l/ha
Zboża Pierwszy zabieg wykonać w czasie intensywnego wzrostu, kolejny w fazie liścia flagowego. 0,5-1,5 l/ha
Rzepak Pierwszy zabieg wykonać jesienią, kolejne 2-3 wiosną przed kwitnieniem. 1-2 l/ha
Kukurydza Wykonać 2-3 zabiegi w fazie 4-8 liści. 0,5- 2 l/ha