Nawożenie krzemem
Chociaż o krzemie jako korzystnym pierwiastku wspierającym odporność roślin mówi się coraz więcej, nadal wykorzystanie preparatów krzemowych w uprawie roślin jagodowych na ogół jest zbyt małe. Zastanawiać może nieuzasadniony dystans, z jakim do wykorzystania krzemu w uprawie truskawek czy malin podchodzą plantatorzy. Niezaprzeczalnym faktem jest pozytywny wpływu krzemu na wzrost i rozwój roślin, a nade wszystko na jakość i wielkość plonu. Odpowiednio dobrane preparaty, zapewnią wsparcie naturalnej odporności roślin.
Krzem nie jest ani makro ani mikroelementem, to znaczy że nie został uznany jako pierwiastek niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin. Niemniej, jest pierwiastkiem o pozytywnym wpływie na rośliny, jego główną zaletą jest stymulacja wzrostu i rozwój roślin oraz wspieranie naturalnej odporność rośliny na stresowe czynniki biotyczne i abiotyczne. Od dawna dostępne są badania i doświadczenia potwierdzające pozytywny wpływ aplikacji krzemu w uprawach roślin, co skutkuje coraz większym zainteresowaniem środowiska rolniczego wykorzystaniem krzemu w uprawie roślin.
Krzem w środowisku naturalnym
Zawartość krzemu w skorupie ziemskiej może wynosić aż 28 % jest drugim, po tlenie, najbardziej rozpowszechnionym pierwiastkiem w przyrodzie. Przykładem rośliny o dużej zawartości krzemu jest skrzyp polny oraz rośliny takie jak: kukurydza, pokrzywa czy niektóre gatunki traw. W środowisku krzem występuje tylko w formie połączonej, najbardziej znanym połączeniem jest połączenie krzemu z tlenem czyli krzemionka (SiO2). Rośliny pobierają krzem tylko i wyłącznie w formie monomeru kwasu ortokrzemowego, inne formy krzemu są dla nich niedostępne. Krzem jest pierwiastkiem naturalnie występujący w glebach, jego ilość zależy od składu skał macierzystych. Powszechność krzemu w środowisku nie oznacza, że rośliny mogą łatwo z niego korzystać. Co więcej, intensywne pobieranie krzemu może być organiczne przez niekorzystne warunki atmosferyczne. Aby optymalnie wysycić rośliny tym pierwiastkiem, plantatorzy powinni sięgać po odpowiednie nawozy krzemowe. Regularne i zbilansowane odżywienie krzemem daje wymierne korzyści.
Dlaczego warto stosować krzem w nawożeniu upraw
W literaturze i w praktyce można spotkać wiele przykładów poprawy odporności truskawki, po zastosowaniu krzemu, na infekcje ze strony sprawców takich chorób jak szara pleśń czy mączniak prawdziwy liści truskawki. Jest to możliwe, ponieważ krzem tworzy dodatkową warstewkę wzmacniającą tkanki roślinne.
- Krzem stymuluje wytwarzanie włosków na dolnej stronie blaszki liściowej. Utrudnia to fizyczny dostęp szkodników do liścia. Dlatego Krzem może wpływać na liczebność populacji przędziorka chmielowca w uprawie truskawce.
- Krzem ogranicza transpirację roślin.
- Krzem redukuje wewnątrzkomórkowy stres, ponieważ krzem bierze udział w powstawaniu naturalnej odporności.
- Krzem wzmacnia odporność roślin na przemarzanie, jeśli jest zastosowany odpowiednio wcześnie.
- Krzem wpływa na poprawę jakości i wielkości plonu owoców.
Który nawóz krzemowy wybrać ?
Najlepiej aby nawóz krzemowy był w formie płynnej i zawierał wspomniane monomery kwasu ortokrzemowego, które muszą być stabilne w roztworze. I oczywiście najważniejsze, im wyższa zawartość krzemu w nawozie, tym większe korzyści z jego stosowania. Dlatego wybierając preparat krzemowy należy przeczytać jego etykietę oraz sprawdzić jakie składniki zawiera, w jakich ilościach i proporcjach.
Potasil Plus Krzem to nawóz o 20 % zawartości krzemu stabilizowanego potasem 12 % z niewielkim dodatkiem azotu amidowego. Gęstość nawozu wynosi 1,35 g/l, a jego pH jest wysokie kształtuje się w zakresie 10-11. Potasil Plus Krzem to nowoczesny nawóz, rekomendowany do dolistnego odżywiania roślin jagodowych, sadowniczych, warzywniczych czy rolniczych.