15. Jakie są aktualne truskawkowe, odmianowe trendy i preferencje? 

Część 2 odmiany średniego terminu dojrzewania owoców

Kliknij i posłuchaj piętnastego odcinka podcastu, Calfert o Uprawie w Twojej ulubionej aplikacji podcastowej;

 

15. O średnich odmianach truskawek

[optin-cat id=79013]

Odmian truskawek jest bardzo wiele, dlatego jednym z najczęściej zadawanych pytań jest –  którą odmianę wybrać? Jeśli weźmiemy pod uwagę odmiany o średnim terminie dojrzewania owoców, który w naszym kraju przypada na czerwiec, to wybór odmian jest naprawdę szeroki. Niestety nie ułatwia to plantatorowi odpowiedzi na pytanie co posadzić, aby zarobić najwięcej. Zarobić w czasie, gdy truskawek jest pełno na rynku, a ceny są najniższe.
Dlatego wśród plantatorów najbardziej popularna w tym segmencie jest tak zwana odmiana “nowa”. Plantator liczy, że owa nowa odmiana, jeszcze nikomu nieznana, o walorach ponadprzeciętnych, tak przypadnie go gustu konsumentom, iż zechcą zapłacić na nią więcej. Czasem może się tak zdarzyć, ale częściej jest tak, że poza wyjątkami, trudno jest osiągnąć większą cenę, niż ta, którą oferuje rynek w konkretnym segmencie. Dlatego rozmowy o odmianach, nowościach, preferencjach i trendach wśród odmian truskawek średniego terminu dojrzewania owoców są tak ważne dla plantatorów. Informacje jakie można uzyskać, mogą być cennymi wskazówkami dla tej grupy odmian w kwestii ich uprawy i prowadzenia prawidłowej agrotechniki na plantacji. 

Już teraz zapraszam Cię do wysłuchania drugiej części rozmowy z Izą Witczak z Boryna Plant, na temat odmian średniego terminu dojrzewania. Posłuchaj, co Iza powiedziała o najnowszych, ale i dobrze znanych odmianach. Na jakie odmiany postawić zakładając nowe nasadzenia w naszych warunkach klimatycznych? Jakie odmiany się sprawdziły, a jakie zawiodły oczekiwania w nich pokładane? Jakie są nowości odmianowe?
Na te i inne pytania odpowiedź znajdziesz w 15. odcinku podcastu Calfert o Uprawie, do wysłuchania którego Serdecznie Cię Zapraszam. Odcinka możesz posłuchać w Twojej ulubionej aplikacji, na YouTube, a jeszcze goręcej zapraszamy do posłuchania podcastu na naszej stronie, gdzie znajdziesz linki, materiały i opis odcinka.
Do twojej dyspozycji jest również zakładka i formularz ZADAJ PYTANIE, przez który możesz się z nami skontaktować i zadać swoje pytania. 

Bardzo prosimy, podziel się podcastem Calfert o Uprawie, ze swoimi znajomymi plantatorami, sadownikami. Za każdą recenzję, komentarz i polecenie bardzo serdecznie dziękujemy.

Odmiany truskawek, średniego terminu dojrzewania owoców. 

Jeszcze kilkanaście  lat temu obserwowaliśmy największy wybór odmianowy wśród truskawek owocujących w środku sezonu, od niedawna  jednak obserwujemy zmianę – plantatorzy coraz chętniej sięgają po odmiany wczesne, lub późne, tym samym coraz więcej szkółek pracuje nad wczesnymi odmianami, lub przygotowuje późne odmianowe kreacje. Wybór odmian klasycznie owocujących utrzymuje się raczej na stałym poziomie, możemy w tym segmencie kupić te same, znane odmiany, choć z drugiej strony nie jest też tak, że nie pojawiają się nowości. Odmiana 'Verdi’, która pierwotnie miała być oferowana jako odmiana wczesna, owocuje w naszym kraju w terminie przypadającym na środkowy termin, zatem jest proponowana do sprzedaży z dużym sukcesem jako odmiana klasycznie owocująca. Innym przykładem może być odmiana “Falco”, która miała zaowocować później, a jej owoce są dojrzałe w średnim terminie owocowania truskawek, co powoduje że średni segment odmianowy jest ciągle zasilany odmianowymi nowościami. 

Jak wybrać właściwą odmianę, uprawiając truskawki w otwartym polu na płask, czy na podwyższonych zagonach? Pamiętajmy, że mówimy o okresie w całym sezonie, gdy wybór owoców jest największy, zatem na rynku jest duża konkurencja. W tej sytuacji, wybierając odmianę, warto kierować się smakiem wybranej odmian, które kierujemy na rynek deserowy do bezpośredniego spożycia. Im smaczniejszy owoc, tym większa szansa, że konsument wróci właśnie do nas po kolejną partię pysznych i słodziutkich owoców. Pamiętajmy, że oprócz smaku owoców, ważny jest ich wygląd, kształt, wielkość, czy barwa, gdyż w pierwszej kolejności klient oceni właśnie te walory truskawek, nim sięgnie po owoc i go skosztuje. Dlatego truskawki kierowane na rynek do bezpośredniej konsumpcji muszą wyróżniać się ponadprzeciętnym wyglądem i fenomenalnym smakiem owoców. 

Nie inaczej sprawa się ma w stosunku do trwałości pozbiorczej (nazywanej z angielskiego  shelf-life). To jedna z najważniejszych cech truskawek. Najwięcej owoców w okresie średnim sprzedaje się  do detalu i do handlu hurtowego. W sprzedaży detalicznej trwałość pozbiorcza jest trochę – ale tylko trochę – mniej ważna; owoce są zbierane i sprzedawane każdego dnia, niemniej konsumenci wybiorą owoce jędrne i błyszczące. W handlu hurtowym zaś owoce są przechowywane i transportowane trochę dłużej, ponieważ z głównych ośrodków produkcji truskawek w naszym kraju muszą być transportowane kilkadziesiąt lub nawet kilkaset kilometrów, nim dotrą na rynek docelowy, a wymagania konsumentów dotyczące wyglądu i smaku są takie same, jak w przypadku sprzedaży detalicznej. Konsument jakość i trwałość owoców będzie oceniał nie na polu w czasie zbioru, tylko na półce sklepowej lub straganie w miejscu, gdzie styka się właśnie z owocami truskawki. 

Dla truskawkowych smakoszy najważniejsze są:  wielkość, kształt oraz barwa. Ponieważ klient kupuje wzrokiem, na wygląd owoców zwróci uwagę jeszcze zanim zastanowi się, czy truskawka jest smaczna. Kupujemy oczami. Dla przykładu – rynek warszawski uwielbia duże owoce, tam najlepiej sprzedaje się odmiana 'Asia’ o jędrnych, jasnych i bardzo dużych owocach. 'Asia’ jest też oczywiście bardzo smaczna. Mniejsze owoce nie cieszą się tak dużą popularnością. Podobnie jest z kolorem. Truskawki o ciemniejszej barwie także słabiej się sprzedają, kojarzą się konsumentom z produktem, który nie jest już pierwszej świeżości, co nie zawsze jest prawdą, ponieważ zabarwienie skórki owocu to cecha odmianowa i może się różnić w zależności od odmiany. 

Nasz kolega i współprowadzący podcast Calfert o Uprawie często powtarza, że wygląd owoców to ten element, który decyduje o zakupie, natomiast smak truskawki sprawia, że konsument wróci do sprzedawcy i kupi ponownie, o czym wspominamy w 8 minucie odcinka. 

To jednak nie wszystkie cechy, którymi powinna się charakteryzować truskawka uprawiana na średni zbiór owoców. Znakomita większość roślin sadzonych na zbiór w okresie średnim, uprawiana jest w otwartym polu, na płask. Taki system uprawy sprawia, że plantator zdany jest na łaskę i niełaskę – często kapryśnej i przekornej pogody. Obfite deszcze, które w czerwcu wcale nie są rzadkością, sprawiają, że rośliny narażone są na wyższą presję niektórych chorób grzybowych, mających bezpośredni wpływ na zbiory. I to właśnie ta wysoka odporność jest kolejnym, ważnym czynnikiem, który powinien zostać wzięty pod uwagę podczas wyboru właściwej odmiany.

 

Odmiany truskawek polecane dla przemysłu przetwórczego

Od końca maja aż do końca czerwca otwarte są punkty skupu, w których można sprzedawać owoce dla przemysłu przetwórczego. Zastanówmy się, czy są odmiany, które przez hodowców są uprawiane z przeznaczeniem na produkcję owoców dla przetwórstwa? Do tej pory krążyła krzywdząca opinia, że do skupu sprzedaje się wszystko to, co nie sprzeda się w detalu, ale to się na szczęście zmienia. Ludzie przywiązują dużą wagę do jakości żywności i zwracają uwagę na to co jedzą – czytają składy, są to świadomymi konsumentami. I bardzo dobrze, w związku z tym wymagania przemysłu będą rosły z roku na rok. 

Na razie sytuacja wygląda tak, że truskawki wysokiej jakości przeznaczone dla przemysłu uprawiają plantatorzy, którzy znaleźli odbiorów na swój towar. Reszta sprzedaje dla przemysłu głównie po to, aby  nie stracić na owocach gorszej jakości. Na takich owocach niestety się nie zarabia – nie ma szans na zwrot kosztów produkcji, czyli uprawy, nawożenia, ochrony i wszystkich innych prac agrotechnicznych, które wykonuje się na plantacjach celem uzyskania wysokiej jakości owoców deserowych.

Czy zatem jest sens produkcji truskawek tylko dla przemysłu? A może warto i lepiej podzielić uprawy pomiędzy sprzedaż detaliczną i hurtową? Posłuchaj, co na ten temat sądzi Iza Witczak z zespołu Boryna Plant. Słuchaj od 13 minuty.

Prym w tej kwestii wiedzie odmiana 'Roksana’ o ogromnej wydajności i jeśli ktoś chce nadrabiać jakość ilością, to powinien zdecydować się na tę odmianę. Jej zaletą jest także to, że jest łatwa w uprawie, stosunkowo wcześnie owocuje. Wadą 'Roksany’ jest słaba jakość pozbiorcza (shelf-life), która przy uprawie dla przemysłu nie ma tak wielkiego znaczenia, jak dla truskawek uprawianych do sprzedaży w handlu detalicznym.

Drugą odmianą, która dobrze sprawdzi się w przemyśle jest odmiana 'Honeoye’, która ma wystarczająco wysoką wydajność, jest tania w zakupie i tania w uprawie. Trzecią odmianą, na której warto się skupić jest 'Allegro’, ma powyższe cechy, nadaje się ponadto do uprawy ekologicznej i jest dodatkowo wybitnie smaczna. Polecamy sięgać po te sprawdzone odmiany. Dobrze poprowadzona odmiana dobrze nada się na uprawę przemysłową.
Uwaga hodowców nowych odmian truskawki,  skierowana jest teraz na sprzedaż detaliczną. Linie hodowlane idą w kierunku kreacji odmian przeznaczonych do spożycia bezpośredniego, na deser, bo jest zapotrzebowanie rynku na takie odmiany – nie ma co się spodziewać wielu nowości w odmianach truskawek uprawianych dla przemysłu.

Rynek truskawek kierowanych do przemysłu będzie się zmieniał. Powoli przemysł będzie wymagał owoców o określonych parametrach, zapewniających zadane wartości produktu finalnego. Czas, że do kistenu pakujemy wszystko to co nie zostanie sprzedane nigdzie indziej, powoli się kończy. Coraz więcej osób zwraca uwagę na skład produktu, który wkłada do koszyka w czasie zakupów. Chcemy sięgać po produkty zdrowe, z linii fit i takie, które mają jak najwięcej produktu wyjściowego w swoim składzie. Konsument sięgnie po dżem truskawkowy zawierający najwięcej truskawek. Zmiana podejścia do truskawek kierowanych na przemysł powinna odbyć się w samych zakładach przetwórczych.
Pierwsza i dość ważna zmiana, to zapomnienie o topowej niegdyś odmianie “Senga Sengana”, która aktualnie jest odmiana historyczną. Druga kwestia, to rozmowa zakładów z plantatorami, aby powstawały plantacje i kwatery z produkcją ukierunkowaną pod przemysł, aby do przemysłu nie trafiły owoce, których sprzedać się nie da w innych kanałach dystrybucji. Kolejna, to rozmowy dotyczace o produkcji i agrotechniki na plantacjach, aby zoptymalizować koszty produkcji, celem odpowiedniego wydatkowania plantatora na produkcję oraz nie podbijania kosztów produkcji owoców, jakie są kierowane do zakładów, co jest koniecznością w przypadku owoców wysokiej jakości, kierowanych na rynek deserowy, a niekoniecznie musi być egzekwowane w przypadku owoców przemysłowych. Tutaj warto wspomnieć o trwałości pozbiorczej, która w przypadku owoców przemysłowych nie musi być tak wysoka, jak w przypadku owoców deserowych. Aktualnie można by wspomnieć o dość dobrze znanej odmianie “Honeyoye” która również ma ciekawe owoce z punktu widzenia przemysłu przetwórczego. 

Około 20 minuty Iza wspomina o odmianie Allegro, która jej zdaniem również mogła by być kierowana z przeznaczeniem owoców na cele przemysłu przetwórczego. 

Odmianowe hity, których owoce są kierowane do sprzedaży bezpośredniej. 

Królową rynku średniego jest odmiana 'Asia’, niepodzielnie rządząca od wielu sezonów. Nie ma żadnej innej odmiany, która byłaby w stanie jej dorównać, niemniej na zaszczytnym, drugim miejscu znajduje się odmiana 'Tea’, siostrzana odmiana 'Asi’. Jej sadzonki są towarem poszukiwanym przez plantatorów. 'Tea’ nie rozrasta się nadmiernie, a jej wydajność jest wysoka (nawet do ok. 1 kg z jednej roślin). Nadaje się do uprawy zarówno pod osłonami, jak i w otwartym polu. Okres wchodzenia w owocowanie dla odmiany ‘Tea’ to średnio +3 dni po odmianie ‘Asia’. Owoce są duże, o masie około 28 gramów i więcej. Charakteryzują się stożkowatym kształtem, jędrnym miąższem i dobrą trwałością pozbiorczą. Truskawki tej odmiany mają bardzo duże walory smakowe i długi okres przydatności do spożycia. ‘Tea’ jest wydajniejsza od 'Asi’.

Kolejną odmianą jest polska odmiana 'Granderosa’. Warto wiedzieć, że jest chimeryczna i nieprzewidywalna, polecana dla plantatorów z doświadczeniem, ale dobrze prowadzona potrafi się odwdzięczyć dobrym owocowaniem i zyskiem. Należy ją umiarkowanie nawozić i odpowiednio pielęgnować, jest wrażliwa na substancje aktywne herbicydów.

Wspomnijmy jeszcze o odmianach ważnych dla regionu grójeckiego, to ‘Marmolada-Onebor’ i dla rejonu czerwińskiego, ‘Roxana’. ‘Marmolada’ była popularna do 2014 roku, gdy była wysłana na eksport do Rosji, ale po wprowadzaniu embargo jej popularność z roku na rok spadała, a jej nasadzenia były wypierane przez inne odmiany. Aktualnie ze względu na dość dobrą odporność na choroby oraz ogromny potencjał produkcyjny, ‘Marmolada Onebor’ wraca do nasadzeń w rejonie grójeckim, ale nie tylko. Plantatorzy sięgający po tę odmianę po raz pierwszy muszą wiedzieć, że jest to jedna z bardziej wymagających odmian truskawek, chodź czasem można spotkać opinie że jest to odmiana “bezobsługowa”. 

‘Roxana’ to włoska odmiana, o ogromnym potencjale plonotwórczym, również wymagająca, ale o całkowicie innych, bardzo atrakcyjnych owocach. Nieco podatna na szarą pleśń, nie lubi zbytniego nawożenia azotem, zaś jej raczej duże owoce mogą być sprzedawane w różnych kanałach dystrybucji. Jeśli mamy odbiorców, którzy nadal akceptują i dobrze płacą za odmiany takie jak ‘Roxana’ czy ‘Marmolada Onebor’, to nadal warto zakładać nowe plantacje z tymi odmianami. 

[optin-cat id=75273]

Truskawkowe nowości odmianowe

Taką nowością wśród odmian średniego terminu dojrzewania owoców jest 'Verdi’, która jest odmianą najnowszej generacji. To hit nadchodzących sezonów. Do zalet ‘Verdi’ należy pewna łatwość uprawy oraz odporność na szarą pleśń. 'Verdi’ charakteryzuje się wysokim plonowaniem z dużą ilością owoców pierwszej klasy. Nadaje się do uprawy zarówno w polu, jak i w tunelu. Jej owoce są duże, równomiernie stożkowate i soczyste. Charakteryzuje ją długi shelf-life oraz bardzo dobry smak. Nie lubi być przyspieszana, jest wymagająca. Dotychczasowe obserwacje nie wskazują, aby była szczególnie podatna na choroby. “Verdi” wymaga specjalistycznego podejścia do agrotechniki, jest to odmiana niezbyt trudna w uprawie, ale również nie jest łatwa. 

Aktualnie najpopularniejszą odmianą truskawek jest ‘Rumba’. Zapytałem Ize, czy  się “zarumbia”, Iza zaś odparła, że raczej “odrumbia”, ponieważ obserwuje stałą ilość ‘Rumby’ w nasadzeniach i bardzo dużą popularność, szczególnie wśród nowych odmian truskawek. Podkreślić należy że “odrumbianie” to długi proces, gdyż ta odmiana jest bardzo dobra pod wieloma względami. Ma swoje wady, lecz jest już dość dobrze sprawdzona w krajowej produkcji owoców z uregulowanym i stabilnym rynkiem. Owoce odmiany ‘Rumba’ dobrze się sprzedają na giełdzie czy bazarku, lecz niejednokrotnie bywa, że wybór tej odmiany w danym momencie jest za duży. Gdy zatem pojawia się inna odmiana, a w szczególności nowa, odbiorca z zainteresowaniem sięga po tę nowość, a nie po ‘Rumbę’. 

O kolejnych nowościach odmianowych opowiemy w kolejnym, 16 odcinku, w którym porozmawiamy z Izą na temat odmian późnych, przeznaczonych do zakładania nowych plantacji truskawek.
Sprawdź już teraz, czy nowy odcinek podcastu Calfert o Uprawie jest dostępny na naszej stronie i w Twojej ulubionej aplikacji podcastowej. 

Jeśli masz pytania dotyczące systemów uprawy truskawek, to prosimy, skontaktuj się z nami. Skorzystaj już teraz z zakładki ZADAJ PYTANIE.

Bardzo prosimy, podziel się tym podcastem Calfert o Uprawie, ze swoimi znajomymi plantatorami, sadownikami lub warzywnikami. Za każdą recenzję, komentarz i polecenie.

Bardzo Serdecznie dziękujemy za Twoją uwagę.

Do usłyszenia w kolejnym odcinku podcastu Calfert o Uprawie!

Zapraszają: Jarosław Barszczewski oraz Albert Zwierzyński.

Music and Sound effects obtained from https://www.zapsplat.com