Mikroorganizmy glebowe – zdrowa gleba, lepszy plon. Wyniki badań
Rosnące restrykcje unijne i konsumenckie stawiają przed producentami owoców coraz większe wyzwania. Rynek dostępnych możliwości ochrony roślin kurczy się, a odbiorcy oczekują owoców z minimalną ilością pozostałości. Jak zatem zapewnić ciągłość obfitych i zdrowych plonów? Doradca Jagodowy sprawdził w niezależnych badaniach, jak mikroorganizmy glebowe aplikowane z preparatem Bakto Fusion TSP wpływają na plonowanie, jakość handlową truskawki oraz trwałość pozbiorczą jej owoców. Wyniki tych doświadczeń są niezwykle obiecujące i wskazują na nowy kierunek w efektywnej produkcji truskawek.
Czym jest Bakto Fusion TSP i w jakim celu się go stosuje?
Bakto Fusion TSP to gruntownie przebadany, specjalistyczny preparat mikrobiologiczny w formie drobnego proszku, przeznaczony do stosowania jako dodatek do gleby. Produkt zawiera kompleks pożytecznych mikroorganizmów glebowych – starannie wyselekcjonowane szczepy bakterii strefy korzeniowej oraz grzyby z rodzaju Trichoderma w wysokiej koncentracji 2.5 x 10⁹ CFU/g. Stosuje się go w celu poprawy właściwości gleby oraz stymulowania wzrostu i poprawy witalności roślin w okresie wegetacji, poprzez lepsze odżywienie roślin.
Jak to wszystko przekłada się na plonowanie? Postanowił to sprawdzić zespół Doradcy Jagodowego w niezależnych badaniach przeprowadzonych na uprawie truskawki.
Mikroorganizmy glebowe Bakto Fusion TSP w doświadczeniach Doradcy Jagodowego
W 2024 roku zespół Doradcy Jagodowego, w osobach M. Jarosz i Z. Jarosz, podjął się przeprowadzenia obszernych badań z wykorzystaniem preparatu Bakto Fusion TSP w uprawie truskawki.
Głównym celem tych badań była ocena wpływu stosowania preparatu wzbogacającego mikroflorę glebową Bakto Fusion TSP na wielkość i jakość plonu truskawki odmiany Falco.
Metodyka badań: Jak testowano Bakto Fusion TSP na truskawkach?
Badania przeprowadzono w miejscowości Uniszowice (województwo lubelskie) w sezonie wegetacyjnym 2024. Obiektem badań była pojemnikowa uprawa truskawki odmiany Falco. Rośliny wysadzono 8 kwietnia do dwulitrowych pojemników, wykorzystując sadzonki wielokoronowe typu Heavy Tray Plants, posadzone w podłożu torfowym z dodatkiem piasku gruboziarnistego. Nawożenie poprzez fertygację było stałe dla wszystkich obiektów.

W doświadczeniu uwzględniono następujące kombinacje:
- KONTROLA I: Rośliny nawożone standardowo, bez ochrony przeciwko chorobom, z bezpozostałościową ochroną przeciwko szkodnikom.
- KONTROLA II (ochrona chemiczna): Rośliny z pełną ochroną chemiczną, prowadzoną zgodnie z obowiązującym harmonogramem zabiegów dla gruntowej uprawy truskawki, obejmującą zarejestrowane fungicydy i insektycydy.
- BAKTO FUSION TSP 0,5: Czterokrotna aplikacja preparatu w dawce 0,5 kg/ha połączona z integrowaną ochroną chemiczną (jak w Kontroli II). Terminy aplikacji: sadzenie roslin, wybijanie kwiatostanów, początek kwitnienia, początek zbiorów.
- BAKTO FUSION TSP 0,75: Czterokrotna aplikacja preparatu w dawce 0,75 kg/ha (terminy aplikacji jak wyżej) połączona z integrowaną ochroną chemiczną (jak w Kontroli II).
- BAKTO FUSION TSP + HUMIK: Dwukrotna aplikacja Bakto Fusion TSP w dawce 0,5 kg/ha oraz Humik w dawce 5 l/ha (terminy aplikacji jak wyżej), połączona z integrowaną ochroną chemiczną (jak w Kontroli II).
Wyniki doświadczeń: Jak pożyteczne mikroorganizmy glebowe wpływają na plon i jakość truskawek
Wyniki badań Doradcy Jagodowego jednoznacznie potwierdziły pozytywny wpływ Bakto Fusion TSP na plonowanie truskawki.
Plon ogólny truskawki
W porównaniu do kontroli chemicznej (Kontrola II), plon ogólny truskawki traktowanej preparatem Bakto Fusion TSP w dawce 0,75 kg/ha wzrósł o 24%. Zaś w przypadku łącznego stosowania mikroorganizmów glebowych i nawozu Humik wzrost ten wyniósł aż 25%.
Przeliczając na hektar (przy założeniu 35 000 roślin/ha), plon w Kontroli II wynosił 14,7 t/ha. Natomiast dla Bakto Fusion TSP 0,75 kg/ha było to 18,2 t/ha, a dla Bakto Fusion TSP + Humik – 18,44 t/ha.

Jakość handlowa owoców
Ponadto odnotowano około 13% wzrost udziału plonu handlowego (owoców kategorii I) w plonie ogólnym truskawki po zastosowaniu Bakto Fusion TSP w dawce 0,75 kg/ha oraz w kombinacji łączonej (Bakto Fusion TSP 0,5 kg + Humik 5 l/ha). Owoce handlowe stanowiły 85% plonu ogólnego w tych kombinacjach, czyli o 7,5% i 13% więcej w porównaniu do Kontroli I i II.

Ograniczenie szarej pleśni (w czasie zbioru i przechowywania)
Obserwacje objęły również zdrowotność owoców truskawki. Mianowicie w czasie zbioru rośliny kontrolne bez ochrony chemicznej były porażone przez szarą pleśń w 19,6%, podczas gdy w obiektach z pełną ochroną chemiczną było to 6,5%.
Po aplikacji Bakto Fusion TSP w dawce 0,75 kg/ha udział owoców porażonych szarą pleśnią wyniósł 9,8%, a w kombinacji z Humikiem – 8%. Pokazuje to, że technologia wsparcia mikrobiologicznego utrzymuje porażenie w granicach normy.

Co więcej, preparat Bakto Fusion TSP , stosowany zarówno samodzielnie, jak i z preparatem Humik, wykazał korzystny wpływ na trwałość owoców w obrocie handlowym (shelf life).
Po 72 godzinach przechowywania w temperaturze pokojowej ilość owoców porażonych przez szarą pleśń była o 69% mniejsza (Bakto Fusion TSP 0,75 kg/ha) i o 81% mniejsza (technologia łączona z Humikiem) wobec kontroli I. Podobne zależności zaobserwowano po 120 godzinach przechowywania – gnijących owoców w przypadku kombinacji z Bakto Fusion TSP (zastosowanym solo i z preparatem Humik) było ok. 25% mniej niż w kontroli.

Morfologia roślin (wzrost generatywny czy wegetatywny)
W doświadczeniu zaobserwowano również morfologiczne różnice między roślinami z różnych kombinacji. Mianowicie zastosowanie Bakto Fusion TSP spowodowało wzrost liczby koron bocznych o 16% w porównaniu do roślin kontrolnych chronionych metodą integrowaną. Największy wzrost (+25%) uzyskano w przypadku kombinacji łączonej (Bakto Fusion TSP + Humik).
Wnioski: Dlaczego warto stosować pożyteczne mikroorganizmy glebowe Bakto Fusion TSP
Podsumowując, badania przeprowadzone przez zespół Doradcy Jagodowego w 2024 roku jednoznacznie wykazały szereg korzyści wynikających ze stosowania preparatu Bakto Fusion TSP w uprawie truskawek.
- Znaczący wzrost plonu ogólnego i jakości handlowej owoców: Ten korzystny efekt jest bezpośrednio związany z większą liczbą koron bocznych oraz kwiatostanów i wyższym współczynnikiem liczby kwiatostanów na koronę.
- Poprawa zdrowotności owoców i ich trwałości pozbiorczej (shelf life): Zastosowanie Bakto Fusion TSP , zarówno samodzielnie, jak i z preparatem Humik, znacząco zredukowało zagniwanie owoców spowodowane szarą pleśnią. To istotny parametr, który przekłada się na mniejsze straty ekonomiczne i większą satysfakcję konsumenta.
- Stymulowanie wzrostu generatywnego roślin: Zmiana charakteru wzrostu na bardziej generatywny, widoczna w większej liczbie koron i kwiatostanów oraz zredukowanej liczbie rozłogów, przekłada się na jeszcze większy potencjał plonotwórczy plantacji.

Bakto Fusion TSP – narzędzie do skutecznego zarządzania glebą
W oparciu o wyniki przeprowadzonych badań można zauważyć silną zależność pomiędzy kondycją gleby a zdrowotnością i produktywnością plantacji. Bakto Fusion TSP aktywnie poprawia właściwości gleb zmęczonych i eksploatowanych, przywracając ich równowagę mikrobiologiczną i ograniczając rozwój patogenów.
Wobec powyższego preparat Bakto Fusion TSP jawi się jako niezastąpione narzędzie wspierające plantatorów w osiąganiu obfitych plonów wysokiej jakości. Poprzez dbałość o zdrowie roślin i kondycję gleby pomaga spełnić oczekiwania rynku wobec produktów z minimum pozostałości.
Tym samym Bakto Fusion TSP – oparty o kompleks mikroorganizmów glebowych – przynosi realne, podwójne korzyści: dla gleby i rośliny oraz dla plantatora i konsumenta.
Chcesz kupić nasz produkt/ Kliknij w opakowanie, aby przejść do koszyka: