Warzywa kapustne na późny zbiór (cz. 3)

Jak odnieść sukces w uprawie kalafiora, brokułu i kapusty?

Uprawa warzyw kapustnych na późny zbiór to sposób na zwiększenie dochodowości gospodarstwa. Aby jednak uzyskać wysoki wynik ekonomiczny, warto powalczyć o plony naprawdę wysokiej jakości. Sukces w tej dziedzinie wymaga nie tylko wiedzy o agrotechnice. To także elastyczne dostosowanie się do zmiennych warunków atmosferycznych i specyfiki danego stanowiska. Sprawdźmy zatem, jakie są najważniejsze aspekty uprawy kapusty, kalafiora i brokułu. Na co warto zwrócić uwagę, aby osiągnąć wysokie i jakościowe plony?

Dobór odpowiednich odmian warzyw kapustnych na późny zbiór

Zanim przejdziemy do kwestii stricte agrotechnicznych, zacznijmy od początku. Albowiem duże znaczenie w  powodzeniu produkcji ma już sam wybór odmiany, jaką zamierzamy uprawiać. Mianowicie każda odmiana ma swoje specyficzne wymagania i cechy, które determinują jej reakcję na warunki środowiskowe oraz zabiegi agrotechniczne. W przypadku kapustnych kluczowe jest dostosowanie odmiany do lokalnych warunków klimatycznych oraz gleby. Dobrze więc, aby odmiany kapusty czy kalafiora były odporne na stres środowiskowy (wysoka lub niska temperatura, susza czy nadmiar opadów), choroby czy szkodniki.

kapusta-kalafior-brokul-warzywa-kapustne-na-pozny-zbior
Uprawa warzyw kapustnych wymaga kompleksowego podejścia do agrotechniki – dobór odmian, nawożenie i biostymulacja, ochrona, nawadnianie muszą ze sobą współgrać

Nawożenie i biostymulacja kapustnych szyte na miarę 

Jeśli chodzi o samą agrotechniką, jednym z najważniejszych jej elementów jest nawożenie. W przypadku warzyw kapustnych (ale nie tylko) należy zadbać o dostarczanie odpowiednich ilości makro- i mikroelementów, takich jak azot, fosfor, potas, magnez, wapń oraz mikroelementy. Z jednej strony wydaje się to oczywiste. Jednakże zmienność warunków pogodowych, takich jak naprzemienne okresy suszy i intensywnych opadów, wymaga elastycznego podejścia do nawożenia. Co więcej, każde stanowisko jest inne, co oznacza, że nawożenie powinno być dostosowane do specyfiki gleby, a także warunków panujących w danym sezonie.

Biorąc powyższe pod uwagę, nie należy pomniejszać znaczenia biostymulacji roślin. Stosowanie chociażby aminokwasów (np. Aminovital Power) stanowi uzupełnienie tradycyjnego nawożenia i odgrywa kluczową rolę w optymalizacji wzrostu i rozwoju roślin. Na szczególną uwagę zasługuje produkt ASKAN od firmy Calfert zastosowany na początku wegetacji, zaraz po wysadzeniu rozsady. ASKAN wspomaga rośliny w budowie masy korzeniowej i liściowej, co jest niezbędne do późniejszego kształtowania wysokiej jakości plonów.

Skuteczność stosowania nawozu ASKAN docenili sami plantatorzy warzyw kapustnych. Zauważyli bowiem, że po zastosowaniu tego produktu rośliny szybko reagują zwiększeniem przyrostu masy zielonej. Dzięki temu uprawy stają się bardziej odporne na stresy środowiskowe, co przekłada się na lepszą jakość i ilość plonów.

Warzywa kapustne na późny zbiór: nie zapominaj o ochronie

Ochrona roślin przed chorobami i szkodnikami to kolejny istotny aspekt, który nie może zostać pominięty w pracy nad dochodowością naszej produkcji. Nawet najlepsze nawożenie i biostymulacja nie przyniosą oczekiwanych rezultatów, jeśli rośliny będą narażone na ataki agrofagów. Dlatego konieczne są regularny monitoring upraw i stosowanie środków ochrony roślin adekwatnie do sytuacji. Regularne lustracje plantacji i szybka reakcja na pierwsze oznaki chorób lub szkodników zminimalizuje straty i zapewni roślinom najlepsze warunki do wzrostu.

Podsumowując, uprawa warzyw kapustnych to złożony proces, który wymaga wiedzy, doświadczenia i odpowiednich produktów. Aby odnieść sukces na tym polu, potrzeba kompleksowego podejścia. Powinno ono łączyć wybór odpowiednich odmian, dostosowane nawożenie, biostymulację oraz skuteczną ochronę roślin. Wszystkie te elementy muszą ze sobą współgrać i wzajemnie się uzupełniać. Stosując te zasady, plantatorzy mogą liczyć na wysokie plony, które będą konkurencyjne na wymagającym rynku.

Zapraszamy na warsztaty polowe: brokuł, kalafior i kapusty poplonowe

Jeśli chcesz pogłębić swoją wiedzę i zobaczyć, jak powyższe zasady sprawdzają się w praktyce, zapraszamy na wyjątkowe warsztaty polowe! Odbędą się one na przełomie września i października br. na poletku demonstracyjnym firmy Rijk Zwaan Polska w gminie Załuski. Podczas tego spotkania będzie można obejrzeć kolekcję odmian kalafiora (m.in. Jonsson RZ F1 na rynek świeży, Bouchard RZ F1 polecany do przemysłu), brokułu i kapust (np. poplonowe Bluesma RZ F1 i Gintama RZ F1 i płaska – Madalya RZ F1). Uczestnikom udostępnimy również kompletne programy nawożenia i biostymulacji tych upraw. To również doskonała okazja, aby zasięgnąć porad od ekspertów i zobaczyć efekty zastosowania wysokiej jakości nawozów (Fertimax Complex NPK 12-11-18 + mikro, Nutripower Max 20, Wapno Mix Micro) i biostymulatorów (Aminovital Power, ASKAN).

Po więcej szczegółów na temat Warsztatów Polowych kliknij link:

Zapraszamy na Warsztaty Polowe „Kalafior, Brokuł, Kapusta”

Jeśli masz pytania odnośnie do nawożenia i biostymulacji warzyw kapustnych lub innych upraw, w każdej chwili możesz je zadać naszym ekspertom poprzez formularz kontaktowy.

Czytaj również:

Warzywa kapustne na późny zbiór (cz.1). Jakie odmiany kapusty i kalafiora wybrać?

Warzywa kapustne na późny zbiór (cz.2). Nawożenie kapusty, kalafiora, brukułu i biostymulacja