CALFERT BASIC MAGNEZ NAWÓZ

to płynny roztwór siarczanu magnezu, który dostarcza roślinom dwa makroskładniki pokarmowe: magnez i siarkę. Szczególnie polecany jest do upraw roślin wrażliwych na niedobory tych składników pokarmowych oraz wymagających wyższego nimi nawożenia. CALFERT BASIC MAGNEZ dostępny jest w wygodnej płynnej formie, dzięki czemu jego wykorzystanie do zabiegów nawożenia dolistnego lub fertygacji jest bardzo szybkie i łatwe. Nawóz można aplikować w zabiegach nawożenia dolistnego lub fertygacji w uprawach roślin rolniczych, warzywniczych, sadowniczych i jagodowych.

Skład


MgO - rozpuszczalny w wodzie - 6,25%
SO3 - rozpuszczalna w wodzie - 12,5%


Charakterystyka


Stan skupienia:  ciecz


Etykieta

Dostępne opakowania


20L   5L


Calfert Basic Magnez nawożenie przez fertygację

UPRAWAILOŚĆ APLIKACJI W SEZONIEKONCENTRACJADAWKA (l na ha)
Truskawka, Jabłoń,

Grusza, Wiśnia,

Czereśnia, Porzeczka

6100-250ml w 1000 l pożywki roboczej5-15 l/ha
Malina, Jeżyna, Borówka850-200 ml w 1000 l pożywki roboczej5-10 l/ha
Pomidor, Papryka, Ogórek4-650-150 ml w 1000 l pożywki roboczej5-10 l/ha

Calfert Basic Magnez nawożenie dolistne

UPRAWATERMIN STOSOWANIADAWKA W l/ha
Zboża ozimePierwszy zabieg wykonać jesienią w fazie 3-6 liści. Wykonać zabieg wiosną na początku fazy krzewienia i powtórzyć po 7 dniach, kolejny zabieg wykonać na początku strzelania w źdźbło i powtórzyć po 7-14 dniach5-20 l/ha
Zboża jarePierwszy zabieg wykonać w czasie krzewienia, kolejny w czasie strzelania w źdźbło. Kolejne 2-3 zabiegi wykonać w fazie liścia flagowego5-15 l/ha
RzepakWykonać zabieg jesienią w fazie 4-8 liści. Zabiegi wiosną wykonać od momentu intensywnego wzrostu do początku kwitnienia 2-4 zabiegi wykonywać co 7-14 dni.10-25 l/ha
Burak cukrowyPierwszy zabieg wykonać w fazie 4-8 liści, kolejny w fazie 9 liści, kolejne zabiegi należy wykonać przed i w czasie zakrywania międzyrzędzi przez masę liściową.10-20 l/ha
ZiemniakWykonać 2-3 zabiegi w czasie intensywnego przyrostu masy zielonej, kolejne zabiegi wykonać w czasie zwarcia rzędów10-20 l/ha
KukurydzaPierwszy zabieg wykonać w fazie 3-5 liści, kolejny w fazie 6-9 liści10-20 l/ha
Rośliny strączkowePierwszy zabieg wykonać w czasie wzrostu i rozwoju liści, kolejne zabiegi wykonywać w czasie intensywnego wzrostu masy zielonej10-20 l/ha
Jabłoń,

Grusza, Śliwa,

Pierwsze 2-3 zabiegi wykonać po pojawieniu się masy zielonej   i powtórzyć 2-4 razy do fazy białego pąka. Kolejne 1-2 zabiegi wykonać po kwitnieniu 

5-15 l/ha

Wiśnia, CzereśniaPierwsze 2-3 zabiegi wykonać po pojawieniu się masy zielonej   i powtórzyć 2-4 razy do fazy białego pąka. Kolejne 1-2 zabiegi po kwitnieniu. Wykonać 2-3 zabiegi po zbiorach owoców. 

10-20 l/ha

Truskawka, Malina,

Porzeczka,

Borówka, Jeżyna

Wykonać 2-4 zabiegi od początku wegetacji do momentu ukazania się pąków kwiatowych. Kolejne 2-3 zabiegi należy wykonywać po kwitnieniu. Celem poprawy zawiązywania pąków kwiatowych na kolejny rok wykonać 2-3 zabiegi po zbiorach owoców.5-15 l/ha
Pomidor,

Papryka,

Ogórek, Dynia

Wykonać 2-4 zabiegi w czasie intensywnego wzrostu i rozwoju masy zielonej5-10 l/ha
Warzywa kapustne,

Warzywa liściowe

Pierwsze zabiegi wykonać od momentu rozwoju masy liściowej, kolejne w czasie intensywnego przyrostu liści. Zabiegi wykonać co 7-14 dni5-20 l/ha
Marchew,

Pietruszka, Seler,

Cebula, Por

Wykonać 2-4 zabiegi w czasie intensywnego wzrostu i rozwoju masy zielonej, zabiegi wykonać co 7-14 dni5-15 l/ha