CyBor AMINO PLUS

to dolistny nawóz zawierający ważne mikroelementy, takie jak bor w formie boretanoloaminy, cynk i mangan schelatowane przez EDTA, oraz molibden rozpuszczalny w wodzie. Nawóz zawiera również dodatek związku poprawiającego pobieranie składników pokarmowych przez liście i inne zielone części rośliny uprawnej. Nawóz należy stosować przede wszystkim w dwóch kluczowych dla roślin okresach: przed zakończeniem wegetacji, aby przygotować rośliny do spoczynku zimowego oraz na początku wegetacji, aby ułatwić jej prawidłowe rozpoczęcie aktywności fizjologicznej w danym sezonie. Dzięki zawartości cynku nawóz podnosi wytrzymałość roślin na niskie temperatury. Mangan sprzyja przemianom azotu oraz szybkiemu drewnieniu tkanek. Bor i molibden odgrywają szczególną rolę w okresie około kwitnienia oraz w czasie wzrostu i rozwoju zawiązków. Nawóz przeznaczony jest do pozakorzeniowej aplikacji w uprawach jagodowych, sadowniczych, warzywniczych i rolniczych.

Skład


Bor (B) rozpuszczalny w wodzie – 6,9%
Mangan (Mn) rozpuszczalny w wodzie i schelatowany przez EDTA – 0,77%
Molibden (Mo) rozpuszczalny w wodzie – 0,38%
Cynk (Zn) rozpuszczalny w wodzie i schelatowany przez EDTA – 3%


Charakterystyka


Stan skupienia:  ciecz


Etykieta

Dostępne opakowania


1L  i  5L





UprawaTermin stosowaniaDawka w l/ha
Jabłoń, GruszaPierwsze 1-2 zabiegi należy wykonać po pojawieniu się pierwszych zielonych części i powtórzyć po 7 dniach. Kolejne zabiegi należy wykonać przed i po kwitnieniu0,5-1,5 l/ha
Ostatnie 2-3 zabiegi co 7 dni należy wykonać po zbiorach owoców przed zakończeniem wegetacji1-3  l/ha
Wiśnia, Czereśnia, ŚliwaPierwszy zabieg wykonać w fazie białego pąka.0,5-1,5  l/ha
Kolejne 2-3 zabiegi co 7 dni należy wykonać po kwitnieniu w czasie wzrostu zawiązków0,5-1,5 l/ha
Ostatnie 2-3 zabiegi co 7 dni należy wykonać po zbiorach owoców, a przed zakończeniem wegetacji1-3 l/ha
TruskawkiPierwsze 3-4 zabiegi co 7 dni wykonać po ruszeniu wegetacji do fazy białego pąka1-2  l/ha
Dla plantacji pozostawionych na kolejny sezon wegetacyjny, ostatnie 2-3 zabiegi co 7 dni należy wykonać po zbiorach owoców, a przed zakończeniem wegetacji1,5-3 l/ha
Malina letniaPierwszy zabieg wykonać po ruszeniu wegetacji we wczesnych fazach rozwojowych do początku kwitnienia0,5-1,5 l/ha
Wykonać 2-3 zabiegi po zbiorach owoców przed zakończeniem wegetacji1-3 l/ha
Malina jesiennaPierwsze 2-3 zabiegi wykonać na początku wegetacji w czasie intensywnego wzrostu pędów jednorocznych0,5-1,5 l/ha
Wykonać 2-3 zabiegi po zbiorach owoców przed zakończeniem koszenia pędów1-3 l/ha
BorówkaPierwszy zabieg wykonać po ruszeniu wegetacji, we wczesnych fazach rozwojowych, do początku kwitnienia0,5-1,5 l/ha
Wykonać 2-3 zabiegi po zbiorach owoców przed zakończeniem wegetacji0,5-1,5 l/ha
Zboża ozimePierwsze 2-3 zabiegi wykonać jesienią od fazy 3-6 liści0,25-1 l/ha
Kolejne 2-3 zabiegi wykonać wiosną w czasie krzewienia0,25-1 l/ha
ZiemniakiPierwsze 2-3 zabieg wykonać od momentu zakrywania redlin przez roślinę0,5-1 l/ha
Kolejne zabiegi wykonać w czasie intensywnego przyrostu0,5-1  l/ha
Zboża jarePierwszy zabieg wykonać w fazie intensywnego wzrostu liści oraz powtórzyć w czasie krzewienia0,25-1 l/ha
Kolejne zabiegi wykonać w fazie strzelania w źdźbło oraz powtórzyć w fazie lisica flagowego0,25-1  l/ha
KukurydzaPierwszy zabieg w fazie 3-5 liści, kolejny w fazie 6-9 liści0,25-1 l/ha
RzepakPierwszy zabieg wykonać jesienią w fazie 3-5 liści, powtórzyć po 7 dniach0,5-1,5  l/ha
Kolejne 2-3 zabiegi wykonać wiosną po ruszeniu wegetacji do fazy zwartego pąka0,5-1,5  l/ha
Kapusta głowiasta, Kapusta pekińskaPierwszy zabieg wykonać 14-21 po sadzaniu roślin, kolejne 2-3 w fazie intensywnego przyrostu masy zielonej.1-2 l/ha
Marchewka, Pietruszka, BurakWykonać 2-4 zabiegi w czasie intensywnego przyrostu masy liściowej1-2  l/ha
Pomidor, PaprykaPierwsze zabiegi wykonać 14 dni po sadzaniu rozsady, kolejne 2-3 przed i na początku kwitnienia. Wykonać 2-3 zabiegi w czasie wzrostu zawiązków owocowych1-2 l/ha
OgórekPierwsze zabiegi wykonać 14 dni po sadzaniu rozsady, kolejne 2-3 przed i na początku kwitnienia. Wykonać 2-3 zabiegi w czasie wzrostu zawiązków owocowych1-2 l/ha